När jag var liten hände det att mamma gjorde egen fil.
Eftersom jag haft förmånen att växa upp bland
kossor och bondgårdar så hade vi tillgång till
vad jag som barn kallade för tjocktjockmjölk...
dvs riktig opastöriserad komjölk.
Minns hur gott det var med den iskalla filen
som smakade fett och gott
och mättade bra en lång varm sommardag.
Tog mod till mig häromdagen och skickade ut
en förfrågan i en lokal köpa/sälja/skänka fb-grupp
och frågade om någon kunde sälja direkt från kossorna
och jajemänn, nu har jag min alldeles egna
opastöriserade komjölk från lokal bonde. :)
5 kronor litern!!!
Bonden får 2.69 per/liter från mejeriet,
och det kostar 4 kronor litern att få fram
ja, ni fattar, vi MÅSTE skydda våra bönder
och ge dem mer betalt om vi ska ha kvar
någon svensk mjölk utan GMO
och med kossor som har det bra i framtiden.
Så här gjorde jag:
Ca 1 liter opastöriserad mjölk
(går tydligen med fullfet butiksmjölk också)
sen koka upp till ca 45 grader.
Låt svalna till rumstemperatur
och sedan i med 1-2 msk fil (köpte fjällfil i butiken).
Rör om och lät det stå i rumstemeperatur
med lock i ca 15 timmar.
Rörde om lite då och då
och sedan in i kylen.
Vill man göra mera så tar man sista slatten
och använder den nästa "filkok".
Herregud, så gott det blev.
Blanda i lite av Rosengårdens musli
och sen kan det inte bli godare.
Klicka HÄR så får du det receptet.
Nästa gång ska jag testa att göra filbunke :)
Ha en kanonfin helg allihopa
kokram från mig